Ki is volt valójában OSHO?
2014. január 15., szerda

Ez most blog, mégis. A minap botlottam az alábbi cikkbe Osho-val, napjaink egyik tanítójával kapcsolatban, és mélyen megérintett. Az Enneagramnak köszönhetően egész másként, mint ahogy a cikk íróját, bár az ő reakciója is Osho karakteréből fakad. Támadást, harcot generál, véresen komolyan, amúgy igazi Nyolcas módjára. Merthogy Osho karizmája és bölcsessége is a Nyolcasságából fakadt.

Az Enneagrammal mi arra törekszünk, hogy meglássuk az ember még látható önvalóját. Igaz önvalónkban, ami láthatatlan, teljesen egyformák vagyunk: tiszták, eredendően „jók” és őszinték. Ennél eggyel „kijjebb”, de még az öntudatlan szinten érvényesül és irányít bennünket a karakterünk. Osho-t az a belső törekvés hajtotta, hogy elvezessen mindenkit abba az állapotba, amit ő emberhez méltónak tartott. Szerinte (és minden egészséges Nyolcas szerint) mindenkinek joga van mindent megszerezni, amire vágyik, és mindent uralni maga körül. Joga van bármilyen eszközzel megteremteni a saját jólétét, és vállalni mindazt a támadást, amit ezzel kivált. Az emberi élet értelme ez a harc a Nyolcas szerint. Halálig harcolni mindazért, amit akarunk, és amiben hiszünk. Feketén-fehéren, alá- vagy fölérendelt pozícióban, de semmiképp nem semlegesen. Mindig, mindenkor, mindenkivel szemben.

Ha képesek vagyunk félretenni az ítélkezést, és őszinte figyelemmel meglátni a motivációt akár a legszörnyebben hangzó tett mögött is, akkor képesek vagyunk akár tisztelni is a másságot. Osho merte megmutatni lelkének legmélyebb törekvését, vállalta és meg is élte azt, olyan vehemenciával képviselve, amiben hitt, amilyenre csak egy Nyolcas képes. Én, ennek tudatában tisztelettel (sőt, némi jó értelemben vett irigységgel), továbbra is szívesen idézem a gondolatait. Mert ő így akart jót a világnak. Semmivel össze nem téveszthető, kíméletlenül őszinte, Nyolcas módon.A cikk:

"Gyakran látom, hogy lányok OSHO idézeteket osztogatnak meg a Facebookon. Megható szavak, egy embertől, akit senki sem ismer. De tudod te, hogy kábítószerekkel csalt ki pénzt tanítványaiból, megvetette a szegényeket, és biológiai fegyverrel ölt meg embereket?Rajneesh Chandra Mohan Jain (1931. december 11. – 1990. január 19.), más néven Bhagwan Shree Rajneesh, majd későbbi közismert nevén Osho, egy Indiában és az Amerikai Egyesült Államokban élő vallási vezető; egy új, sokat vitatott vallási mozgalom megalapítója volt.

A későbbi Osho egy kis indiai faluban, a Madhja Prades állambeli Kuchwadában született. A szülei a dzsainizmus követői voltak. Születésekor a csillagjós azt jósolta, hogy valószínűleg még hét éves kora előtt meg fog halni, ezért a szülei az anyai nagyszüleihez küldték, amíg el nem éri ezt a kort. Nem így történt.

A huszonegy éves korában történt megvilágosodása után még befejezte egyetemi tanulmányait, majd évekig filozófiát tanított a jabalpuri egyetemen. Eközben széltében-hosszában bejárta Indiát, nyilvános vitákra hívva az ortodox vallási vezetőket, megkérdőjelezve létjogosultságukat. Rengeteget olvasott, az indiai tradíciók mellett a nyugati tudomány eredményeiről is.

Indiában gyakran hívták „szex gurunak”, miután több felkavaró beszédet tartott ortodox közösségekben, a szabad szerelemről és a szabados szexualitásról.Tanításai szerint „a tantrában minden szent, és semmi sem szentségtelen”. Több technikájában használja fel a táncot, a szexualitást.Eddig mind szép és jó, de mi jön ezután!Az egyetemről, ahol Rajneesh Indiában tanított, csakhamar kitiltották a jóga-foglalkozásai kapcsán napvilágra került szexuális visszaélések, bírósági perek és kábítószer-terjesztés miatt (a hívek befolyásolására, hogy nagyobb adományokat csaljon ki tőlük, ecstasyt és MDMA-t használt). Ekkor tanítványai segítségével önálló vallási szervezet kialakításába fogott.Az Indiában történt botrányos események és a bíróság elmarasztaló ítéletének hatására Rajneesh kivándorolt az Amerikai Egyesült Államokba.Amerikában a vagina gurujának hívták. Ő volt a szabad szerelem guruja, akinek a hatalma és mérhetetlen gazdagsága csúcsán 93 Rolls-Royce állt a rendelkezésére, karjait gyémántokkal kirakott színarany karórák borították, s aki arra biztatta híveit, hogy a legvadabb nemi kicsapongások segítségével keressék a megvilágosodást. Pályafutása során hatalmas lexikális tudásanyagra tett szert, s bár a különböző filozófiai tanok taglalása során nem egyszer súlyos ellentmondásokba keveredett önmagával, előadásai mindig egyedülállóak voltak a maguk nemében. A szegénység spirituális értékeit nyíltan bírálta, gyűlölte és megvetette a nyomort – s életvitele, főleg a kései éveiben, igazán erre vallott. Több magánrepülőgépe volt, s lépéseit gépfegyveres kísérők biztosították. Rajneeshpuram néven egy hatalmas város felépítésébe kezdett az USA-ban, mely a felekezetének adott volna otthont.Vállalkozásai több mint 100 millió dollárt halmoztak fel, szavain királyi hercegek, művészek, zenészek és filmsztárok csüngtek.

Szemben azzal, mikor hívei Indiában még a tisztaság narancsszínű leplét viselték, az Amerikai Egyesült Államokban az elkeseredett hatalmi harcoktól a zsarolásokig, mérgezésekig, gyilkossági kísérletekig, nemi betegségekig és a közösség széthullásáig mindenben része lehetett.Az Amerikai Egyesült Államok elleni, eddigi egyetlen sikeres biológiai terrortámadást – amelyről elkövetéskor még nem is derült ki, hogy miről volt szó tulajdonképpen – Rajneesh hívei követték el 1984-ben. Szalmonellával (Salmonella Typhiuriummal) fertőztek meg egy tíz étteremből álló salátabár-hálózatot, aminek következtében több ezer ember betegedett meg.Az ellene folyó négy év megfeszített rendőrségi nyomozás eredményeképpen Rajneesht 1985. október 26-án az USA-beli Charlotte-ban letartóztatták, amikor éppen menekülni próbált Amerikából. Pár órával később, Németországban letartóztatták Ma Anand Síla-t, a Rajneesh-szervezet elnökét is, gyilkossági kísérlet és gyilkosság céljából történő összeesküvés vádjával. Bhagwant 1985-ben Portlandban tíz évi felfüggesztett börtönbüntetésre és 400 000 dollár pénzbüntetésre ítélték embercsempészet és ál-házasságkötések, valamint további harmincféle, bizonyított bűncselekmény vádjával.

Bhagwant akkoriban már sokféle súlyos betegség gyötörte, többek között cukorbetegség, asztma, és sokféle allergia, valamint szélsőségesen hipochonder volt.Számtalan tanítványa hagyta ott a mozgalmat, s Bhagwan, miután rádöbbent, hogy szépen felépített mesés gazdagságú birodalma összeomlóban van, a következő szavakkal fenyegette a távozókat: „Ha elhagytok, örökre kísérteni foglak benneteket, soha nem lesz tőlem békességetek”. 1985 végén végleg kitoloncolták az Egyesült Államokból.Rajneesh 1985 végén visszatért az indiai Púnába, s a Bhagwan név helyett a zen-buddhista Osho címmel szólíttatta magát. Ettől eltekintve változatlanul hirdette tovább a tanait. 1990. január 19-én, 58 éves korában hunyt el, hosszú betegeskedés után. Az általa alapított szervezet vezetését huszonegy tanítványa vette át.

Bár a híveinek a száma napjainkra erőteljesen megfogyatkozott, a könyveinek és a kiadók üzleti érzékének köszönhetően tanításait világszerte tízezrek olvassák. NOS ezt az, amiért OSHO ma népszerű, mert az egész világ nem más, csak MARKETING!"Márti

!
Kérdésed van a bejegyzéshez? Írd meg és mi hamarosan válaszolunk!
további bejegyzések