125 éve született az irodalom legnagyobb „tömeggyilkosa”,  Agatha Christie
2015. november 11., szerda

Csak a Biblia és Shakespeare előzi meg népszerűségben a krimik koronázatlan királynőjét - könyveit több mint 150 millió példányban vásárolták meg mostanáig. Poirot és Miss Marple minden rejtélyt megoldanak, ráadásul jobbnak bizonyulnak a világ többi detektívjétől. De ki áll a lélegzetelállítóan izgalmas történetek mögött? Kinek az agyából pattantak ki a briliáns fordulatok? Bizony, Agatha Christie fejéből. Életéből vett néhány információ rávilágít az írónő karakterére.

1890-ben született Angliában. Ha finom jelzőt keresek, akkor talán élénk fantáziájú kislánynak nevezném az ifjú Agathát, aki kissé magányos gyerek lévén barátokat, cicákat képzelt maga mellé, akikkel rendszeresen játszott és csevegett. Tudjuk be ezt annak, hogy unatkozott szegényke. Nem ez volt egyébként az egyetlen furcsasága. Olvasni például nagyon hamar megtanult. Saját maga kezdte kihámozni, hogy a kedvenc mesekönyvében melyik ákombákom mit jelenthet, hiszen a történetet kívülről fújta. Így 5 évesen már szépen olvasott, írni viszont nem tudott. Mármint helyesen. Agathát édesapja tanította otthon matekra, anyukája  pedig a humán tantárgyakra. Alig volt 7 éves, amikor családjával Dél-Franciaországba költözött, ahol hallás után megtanult franciául is. Ekkor szerette meg a zongorázást és az éneklést is, az opera világa és annak imádata egész életén át elkísérte.

Érdeklődése a sanzonokról Archibald Christie-re, a jóképű pilótára terelődött. A 22 éves lány fülig beleszeretett Archie-ba, akivel egy táncesten találkozott, majd két évvel később össze is házasodtak. Elég rossz időzítéssel, ugyanis ebben az évben tört ki az első világháború, így a mézeshetekre sok idő nem maradt, a férjének azonnal be kellett vonulnia. Agatha ápolónőként dolgozott, amíg várta haza újdonsült férjét a frontról, valamint egy gyógyszer laboratóriumban is segédkezett. Itt aztán sok mindent megtudott a különleges mérgekről, egzotikus szerek létezéséről, amikkel nyom nélkül el lehet tenni valakit láb alól.

Történetek, érdekes karakterek, rafinált gyilkosságok kavarogtak a fejében, aztán egy szép napon elkezdte ezeket papírra vetni. Miután elkészült első könyvével (A titokzatos styles-i eset) megpróbálta kiadatni azt, ám a kéziratot elutasították, és csak évekkel később (1920) volt hajlandó valaki is kiadni, nevetségesen keveset fizetve érte. Agatha viszont belement, hiszen kellett a pénz. A háború szerencsésen véget ért, a házaspárnak pedig kislánya született. Agatha gyorsírást tanult és szorgosan ontotta magából a könyveket, amik kis idő elteltével kezdtek némi pénzt is hozni a konyhára. Idővel annyit, hogy a konyhát egy háromszor nagyobbra cserélték és Sunningdale-be költöztek. A nyugodt vidéki élet és a friss levegő jótékony hatással volt a fiatal asszony képzeletére, mosogatás közben egyre kacifántosabb és zseniálisabb gyilkosságokat talált ki. Míg ő serényen dolgozott, férje aktívan golfozott és csapta a szelet egy másik nőnek. Majd elérkezett az 1926-os év amikor minden megváltozott. 

Először is megjelent Agatha Ackroyd-gyilkosság című könyve, amivel szó szerint berobbant a krimi irodalomba. Világszerte elismert írónő lett, akinek többé már nem kellett a megélhetésén izgulnia. Karrierje tehát sínen volt, magánélete viszont szétesni készült. Szeretett édesanyja bronchitisben meghalt, ami teljesen összetörte szegényt. Hetekig sírt, iszonyatosan szenvedett, melyet megértő és végletekig tapintatos férje azzal fejelt meg, hogy bejelentette: szeretne elválni tőle, ugyanis beleszeretett Nancy Neele-be, a titkárnőjébe. Ez vezetett Agatha Christie máig nem tisztázott híres, 11 napos eltűnéséhez. Először sokkot kapott, könyörgött, hogy mentsék meg a házasságukat, majd miután a férfi otthagyta és elutazott szeretőjével hétvégézni, Agatha fogta magát és eltűnt. Mindössze egy levelet hagyott hátra, hogy Yorkshire-be utazik. Aztán csend. Senki sem látta, senki sem tudta, hol van, csak az elhagyott autóját találták meg az úton. Idővel mindenki őt kereste, rendőrök, nyomozók, traktorral, repülővel, vadászkutyákkal! Az újságok címoldalon közölték: a híres írónő elveszett, keresse mindenki! Így is lett és végül megtalálták a Harrogate Hydro Hotelban, ahová álnéven jelentkezett be, Mrs. Teresa Neele-ként. A férjed szeretőjének vezetéknevét használni akkor, amikor éppen elnyelt a föld, nem kelti azt a benyomást, hogy jól vagy. 

40 éves volt, mikor megismerkedett Max Mallowan 24 éves régésszel egy közel-keleti ásatáson, ahol Agatha is szívesen besegített. Közben egyik regényét írta a másik után ebben az ihlet gazdag környezetben. Angliába már együtt tértek vissza, majd 1930-ban összeházasodtak. A lánykérés valahogy így zajlott: "Elvennélek feleségül, csak attól félek, nem örülnél, ha olyan emberrel kellene együtt élned, aki halottakkal foglalkozik". Mire Agatha viccesen csak ennyit mondott: "Engem is nagyon érdekelnek a halottak". Agatha ettől kezdve sokkal jobban odafigyelt magára, hiszen férje jó 16 évvel fiatalabb volt nála. 9 évig folyamatosan utazgattak: Szíria, Egyiptom, India. Mehettek bárhova, egy biztos volt: Agatha Christie bőröndjében ott lapult kedvenc Innoxa arckréme, hogy minél fiatalosabb legyen férje mellett. Házasságuk egyébként eleinte simán ment, később fiatal ura sokszor félrelépett, amit Agatha valamiért folyamatosan elnézett neki. 1939-ben kitört a második világháború, Max pedig bevonult. Agatha ekkor ismét a gyógyszertárban dolgozott egy ideig, közben pedig szélsebesen írt A háború nagyon megviselte, a német bombázások idején úgy látta, hogy elérkezett a vég, nincs tovább. Nem szerette volna, ha főhősei túlélik őt, ezért megírta két utolsó könyvét, melyben Poirot-t és Miss Marple-t is "megöli". Ezeket a regényeket aztán jól elzárva Amerikában helyezte biztonságba, férjére és lányára hagyva a jogokat és az utasítást: halála után adhatják csak ki a könyveket.

A világháborút szerencsésen túlélte a család, majd az élet kezdett visszaállni a rendes kerékvágásba. Ismét sokat utaztak, Agatha írt és régészkedett férje mellett. 1947-ben az anyakirálynő felkérésére megírt egy egész színházi darabot, Az egérfogót. 1952-ben mutatták be Londonban és akkora siker lett, hogy azóta is folyamatosan játsszák, kiérdemelve ezzel a világ leghosszabb ideje futó darabjának címét. A brit királynő egyébként nagy rajongója volt Agatha regényeinek, amikor riporterek megkérdezték tőle, mit szeretne születésnapjára, így felelt: egy új Agatha Christie regényt. Ez azért hatalmas elismerés egy írónak, mondjuk neki nem csak ez az egy jutott. Jutalmat kapott az irodalomban betöltött szerepéért, viaszszobrot  Madame Tussaud panoptikumában, sőt, a királynő 1968-ban lovaggá ütötte férjét, ő pedig 1971-ben megkapta a Dame Commander of the British Empire, azaz a női lovagi címet. Ugyanebben az évben betegeskedni kezdett, de az írást nem hagyta abba. Utolsó könyve megírása után 85 évesen, otthonában halt meg. Végső akarata szerint halála után kiadták azt a két könyvét, amiben végzett Poirot-val és Miss Marple-lel. Így ért véget hármuk története.

Műveiben meghatározó szerepet játszik a Christie-t körülvevő világ. Míg korai regényeiben és novelláiban a két világháború idején zajlanak az események, a későbbiekben régész férje mellett megélt események, nyaralások, esetleg saját olvasmányai bukkannak fel. Kiválóan ábrázolja a XX. századot, térképeken is visszakereshető helyrajzi pontossággal ír, közben pedig visszautal egyik-másik regényére, ahol a különböző szereplők már találkozhattak egymással - egyfajta magán-marketing ez, felcsigázza az olvasót egy újabb könyv elolvasására.

Sikerének titka tulajdonképpen megmagyarázhatatlan: figurái gyakran két lábon járó sztereotípiák, könyvei nem mentesek az előítéletektől és a sznobizmustól. Műveiből hiányzik az erőszak, a szex, talán még a szenvedély is, igaz a megoldás mindig korrekt és logikus. Az olvasó minden információt megkap a rejtély kibogozásához, de szinte mindig téved, annyi a hamis nyom és a blöff. Christie állítása szerint legzseniálisabb gyilkosságait mosogatás közben ötlötte ki, annyira gyűlölte ezt a házimunkát.

?
Bőséges muníciót kaptatok Agatha Christie-ről, bizonyára meg is van a karaktere... na, vajon hányas?
!
Kérdésed van a bejegyzéshez? Írd meg és mi hamarosan válaszolunk!
további bejegyzések